Kurangkan kebarangkalian jangkitan

AMANAT… Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berucap pada Majlis Anugerah Alam Sekitar Ketua Menteri Sarawak (CMEA) Ke-9 di Kuching,

KUCHING: Rakyat di negeri ini digesa membuang alat pelindung diri (PPE) dengan betul bagi mengurangkan kebarangkalian jangkitan Covid-19.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, sekiranya PPE ini tidak dibuang dengan betul, ia akan membawa kepada kesan persekitaran yang besar.

“Angin atau air hujan dapat memasukkan PPE yang digunakan ke dalam aliran atau sungai kita dan dengan demikian, juga ia akan mencemarkan sungai dengan virus yang membawa maut yang mungkin dapat menjangkiti kita semula.

“Oleh itu, saya menggesa orang ramai agar berhati-hati dengan gelombang ketiga Covid-19 dan diingatkan akan bahaya pelupusan PPE secara tidak langsung,” katanya pada Majlis Anugerah Alam Sekitar Ketua Menteri Sarawak (CMEA) Ke-9, semalam.

Abang Johari berkata, seperti yang dipetik oleh Asian Development Bank, 2020, bandar-bandar seperti Manila, Kuala Lumpur, Hanoi dan Bangkok mengalami peningkatan sisa perubatan, menghasilkan 154 hingga 280 juta tan lebih banyak sehari berbanding sebelum wabak tersebut.

“Anggarannya ialah pada 80 peratus kadar penerimaan topeng muka dan 27 peratus populasi bandar menunjukkan bahawa Malaysia boleh menghasilkan 7.05 juta jumlah topeng muka terpakai harian untuk 32.4 juta penduduknya, sementara Sarawak mungkin menghasilkan 628.000 topeng muka terpakai setiap hari untuk 2.91 juta penduduknya,” jelasnya lagi.

Mengenai Anugerah Alam Sekitar beliau menambah, inisiatif untuk menganjurkan CMEA merupakan jalan penting bagi industri, perniagaan, pihak berkuasa tempatan dan individu untuk menunjukkan tanggungjawab terhadap persekitaran syarikat melalui inisiatif hijau organisasi dalam mengurangkan jejak karbon dalam proses dan operasi pengeluaran.

Katanya, usaha teladan para pemenang anugerah harus menunjukkan jalan menuju arah masa depan negara dalam “menuju hijau” bagi melindungi alam sekitar dan mewujudkan ekosistem yang kondusif untuk pembangunan lestari

“Sektor perniagaan dan perindustrian adalah sumber utama pelaburan dan pemacu pertumbuhan ekonomi di negeri ini dan tiga anugerah ini memberi peluang pengiktirafan masyarakat terhadap pemuliharaan dan kepemimpinan alam sekitar.

“Usahawan dan sektor korporat harus menganggap CMEA dua tahunan ini sebagai permulaan perjalanan panjang mereka ke arah pengawalan sendiri dalam pematuhan dan pengurusan persekitaran,” ujarnya.

Tambahnya lagi, menjadi penerima Anugerah Ketua Menteri pada dasarnya bermaksud menerima pengiktirafan negeri untuk industri, organisasi dan individu yang telah menyumbang atau menunjukkan komitmen terhadap pengawasan alam sekitar.

“Tidak kira apa anugerah yang anda terima, yang penting adalah anda masing-masing telah menyumbang berdasarkan kemampuan dan kemampuan unik anda dan bersama-sama bergerak menuju masa depan yang lestari untuk negara dan satu-satunya bumi kita.

“Saya gembira dapat mengetahui bahawa jumlah penyertaan meningkat berbanding tahun-tahun sebelumnya,” ujar beliau.

Turut hadir Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah, Menteri Utiliti Datuk Dr Stephen Rundi Utom dan Menteri Muda Pembangunan Bandar dan Sumber Asli Datu Len Talif Salleh.

Oleh JEAKQLEYN YACHO