Fatimah lawat rumah perlindungan DWS

BANTU OPERASI … Dato Sri Fatimah Abdullah melihat salah sebuah kenderaan yang bakal digunakan untuk membantu operasi semasa mengadakan lawatan ke Rumah Perlindungan Divine Will Society di Kota Sentosa,Kuching semalam. • Foto ANDRE OLIVEIRO

KUCHING: Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak, Dato’ Sri Fatimah Abdullah mengadakan lawatan ke rumah perlindungan Divine Will Society (DWS) yang terletak di Kota Sentosa, Batu 7.

DWS adalah sebuah organisasi bukan keuntungan yang menjadi tumpuan masyarakat dan secara rasmi ditubuhkan pada bulan Jun 2015.

Selama bertahun-tahun, ia terlibat secara aktif dalam projek penjagaan kesihatan dan pembangunan desa. 

Untuk penjagaan kesihatan luar bandar, DWS menganjurkan khemah jangkauan perubatan untuk memberi rawatan perubatan dan pergigian percuma kepada masyarakat luar bandar di kawasan pedalaman Sarawak.

Sunshine Home, tempat perlindungan sementara yang dicadangkan adalah projek komuniti yang dimulakan oleh DWS dan disokong oleh Lions Club of Kuching Oriental.

 DWS semakin menyedari bahawa terdapat keperluan untuk tempat tinggal atau tempat tinggal sementara bagi keluarga yang kehilangan rumah kerana keganasan rumah tangga, kebakaran, banjir atau masalah bangunan yang tidak selamat.

 Oleh itu, DWS bekerjasama dengan Lions Club Oriental Chapter menawarkan unit tiga lot kedai di Batu 7, Pusat Komersial Kota Sentosa kepada Kementerian (KWKPK) untuk menempatkan keluarga yang memerlukan. 

Unit ini boleh memuatkan lebih kurang sembilan keluarga bergantung pada ukuran setiap keluarga.