Taufan Nicholas badai Texas

SEBUAH kereta melalui jalan yang dilanda banjir ketika Taufan Nicholas membadai di Galveston, Texas. • Foto AFP

HOUSTON: Taufan Nicholas membadai pantai Texas pada awal pagi semalam dengan ahli meteorologi memberi amaran mengenai banjir yang mengancam nyawa.

Menurut pegawai cuaca, taufan itu membawa angin kencang maksimum 120 kilometer sejam dan menurunkan hujan sekitar 460 milimeter di Daerah Houston.

Pusat Taufan Nasional Amerika Syarikat (NHS) menulis dalam nasihat terbaharunya bahawa taufan itu mendarat sekitar 0530 GMT, waktu tempatan.

Terdahulu, pegawai pemerhati nasional memperingatkan taufan itu membawa hujan lebat, angin kencang dan membadai bahagian pantai Texas tengah dan atas.

“Kesan banjir kilat yang mengancam nyawa, terutama di kawasan metropolitan yang sangat urban adalah berkemungkinan,” tambahnya.

Hujan antara enam hingga 12 inci dijangka berlaku di bahagian Texas dan Louisiana barat.

“Hujan ini dapat menghasilkan kawasan banjir kilat dan banjir di bandar,” kata pusat itu.

Menurut balai kaji cuaca yang berpusat di Miami. pada awal pagi semalam, pusat taufan berada di atas bahagian timur Semenanjung Matagorda.

Matagorda terletak hanya beberapa batu di barat daya Houston yang merupakan bandar terbesar di Texas.

NHC juga mengeluarkan peringatan lonjakan badai untuk sebahagian besar pantai Teluk, yang bermaksud terdapat bahaya yang mengancam nyawa akibat kenaikan air yang bergerak ke daratan dari garis pantai.

“Ini adalah situasi yang mengancam nyawa,” katanya sambil mengingatkan penduduk di daerah itu untuk mengambil semua tindakan yang diperlukan untuk melindungi nyawa dan harta benda.

Walikota Houston, Sylvester Turner mengatakan penduduk di bandar itu perlu berjaga-jaga berikutan sebelum ini sebahagiannya musnah oleh Taufan Harvey pada 2017.

Pihak berkuasa melakukan sekatan, mengaktifkan pejabat pengurusan kecemasan Houston dan memberitahu penduduk untuk mengambil langkah keselamatan tambahan.

“Saya mendesak semua orang untuk berada di luar jalan dan mengelakkan memandu malam ini hingga esok kerana kita menjangkakan hujan lebat,” ciapanTurner di Twitter.

“Menjelang kemunculan taufan, banyak penerbangan dibatalkan di Lapangan Terbang Daerah Houston dan saluran kapal Houston di pelabuhannya yang sibuk ditutup,” kata jurucakap agensi.

Jelas pegawai, sekolah ditutup pada petang Isnin di seluruh kawasan yang dilanda ribut.

Justeru, orang ramai bergegas ke stesen minyak dan pasar raya di seluruh wilayah untuk mengisi tangki bahan bakar dan menyimpan air botol, tisu tandas dan makanan.

Texas tidak asing dengan taufan, tetapi para saintis memberi amaran bahawa perubahan iklim membuat angin lebih kuat, menimbulkan risiko yang meningkat bagi penduduk pesisir.

Garis pantai sudah mengalami banjir yang diperkuatkan dengan kenaikan permukaan laut.

Pada masa sama, Gabenor Texas, Greg Abbott turut mendesak penduduk untuk bersiap sedia.

“Terserah kepada semua warga Texas yang berada di jalan badai ini untuk mengambil langkah berjaga-jaga, memerhatikan bimbingan pegawai dan tetap waspada ketika cuaca buruk ini bergerak melalui Texas,” katanya dalam satu kenyataan. -AFP