Perkeso lancar Pusat Satelit MyFutureJobs IPT

KOTA BHARU: Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) melantik Kolej Poly-Tech MARA (KPTM) Kota Bharu sebagai Pusat Satelit MyFutureJobs institut pengajian tinggi (IPT) pertama di negara ini.

Ketua Eksekutif Perkeso Datuk Seri Dr. Mohammed Azman Aziz Mohamed (gambar) berkata, penubuhan Pusat Satelit MyFutureJobs merupakan projek kolabori perintis kepada lebih banyak penubuhan pusat sama terutama di IPT, bukan sahaja di Kelantan malah di negeri lain.

“Pusat Satelit MyFutureJobs adalah satu inisiatif Perkeso sebagai penyedia perkhidmatan pekerjaan awam untuk meningkatkan akses dan kebolehcapaian masyarakat kepada peluang pekerjaan yang terdapat di seluruh negara.

“MyFutureJobs adalah tetingkap tunggal bagi Portal Perkhidmatan Pekerjaan Negara yang dibangunkan termasuk kepada penuntut dan graduan untuk lebih bersedia memasuki pasaran pekerjaan, pencari kerja dalam kalangan masyarakat setempat sebagai calon yang dicari majikan untuk mengisi jawatan kosong,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan secara maya pada majlis pelancaran Pusat Satelit MyFutureJobs bersempena Electronic KPTM’S Excellence And Sports Week 2021 (e-KESWA) di KPTM Kota Bharu di sini semalam.

Turut hadir Pengarah Perkeso Kelantan Nora Yaacob dan Pengarah KPTM Kota Bharu Raja Izuddin Raja Ahmad.

Mengulas lanjut, Mohammed Azman berkata, MyFutureJobs dipacu oleh kecerdasan buatan mampu membuat padanan pekerjaan yang lebih tepat berdasarkan kelayakan akademik, pengalaman, kemahiran dan kompetensi pencari kerja dengan keperluan majikan.

Menurutnya hingga 4 Oktober lepas, sebanyak 275,565 peluang pekerjaan masih aktif ditawarkan kepada lebih 686,000 pencari kerja berdaftar di MyFutureJobs.

Sementara itu, Raja Izuddin berkata, Pusat Satelit MyFutureJobs di KPTM Kota Bharu berfungsi sebagai pusat sehentian bukan sahaja kepada para pelajar institusi itu bahkan kepada komuniti setempat. 

— Bernama