Dunia mula catu elektrik, bekalan tenaga merosot

INDIA berdepan dengan jumlah bekalan arang batu yang semakin merosot. •Foto AFP

BEIRUT: Beberapa negara di seluruh dunia kini berdepan dengan krisis tenaga global yang disifatkan semakin memburuk.

Sebahagian daripada wilayah di China sudah mula mencatu penggunaan elektrik, banyak negara Eropah terpaksa membayar harga tinggi bagi mendapatkan bekalan bahan bakar dan terbaharu, seluruh Lubnan terputus bekalan elektrik.

India turut terkesan dengan krisis yang berlaku apabila bekalan arang batu di negara itu didakwa semakin susut dan di Amerika Syarikat (AS), harga petrol meningkat sehingga AS$3.25 (RM13.60) berbanding AS$1.27 (RM5.30) pada April lalu.

Ketika ekonomi global dalam fasa pemulihan akibat pandemik Covid-19, krisis tenaga yang berlaku ‘secara tiba-tiba’ ini memberi tekanan terhadap rangkaian bekalan dan mencetuskan ketegangan geopolitik.

Para pemimpin dunia ketika ini bersiap sedia untuk menyertai Persidangan Perubahan Iklim (COP26) sebagai usaha mengurangkan perubahan iklim, namun isu mengenai revolusi tenaga hijau global mula mendapat perhatian.

 Krisis itu didakwa berlaku atas pelbagai faktor, terutamanya ketika fasa pemulihan ekonomi apabila banyak negara mengeluarkan perbelanjaan minimum untuk mendapatkan bekalan bahan bakar sejak 18 bulan terakhir.Selain itu, musim sejuk luar biasa di Eropah juga mengurangkan rizab tenaganya, termasuk beberapa siri taufan yang melanda sehingga menyaksikan telaga minyak di negara Teluk ditutup.Situasi yang berlaku turut memburukkan hubungan antara China dan Australia, selain ‘kekurangan kapasiti angin’ di Laut turut menyumbang kepada krisis tenaga yang berlaku ketika inni.

Pengarang The New Map: Energy, Climate and the Clash of Nations kepada Washington Post, Daniel Yergin, krisis yang berlaku ketika ini saling berkaitan dengan pelbagai sumber lain.

Katanya, kerajaan pelbagai negara berusaha mendapatkan subsidi untuk mengelakkan reaksi politik yang luar biasa.-AFP