Fatimah bantah kenyataan Soon Koh

KUCHING: Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak, Dato Sri Fatimah Abdullah membantah kenyataan yang dibuat oleh Presiden Parti Sarawak Bersatu (PSB) Dato Sri Wong Soon Koh pada 10 Oktober yang mana dia mengatakan bahawa kerajaan, sama ada di peringkat Negeri atau Persekutuan, belum memberikan perhatian yang cukup terhadap Penjagaan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak (ECCE). 

Fatimah dalam satu kenyataan media Isnin lalu mengatakan bahawa kerajaan Negeri telah lama memerhatikan ECCE. 

Beliau menggariskan bahawa pada tahun 2017, Majlis Pembangunan Awal Kanak-kanak Sarawak dibentuk untuk melihat perkara-perkara yang berkaitan dengan ECCE.

“Pada tahun tersebut (2017), Bahagian Pembangunan Awal Kanak-kanak yang dikendalikan oleh sepuluh orang staf ditubuhkan untuk memberi perhatian khusus kepada Penjagaan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak di Sarawak,” katanya.

Tambahnya, Sarawak melalui Kementerian Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita,

Keluarga dan Pembagunan Kanak-kanak, memberi tumpuan kepada akses, ekuiti dan kualiti pembelajaran awal kanak-kanak.

“Melalui usaha kolaborasi dengan pelbagai agensi di peringkat Persekutuan dan Negeri, 98.35 peratus anak-anak kita pada Tahun 1 (2021) menghadiri pendidikan prasekolah sebelum memasuki sekolah rendah Tahun 1.

“Di bawah Sedidik milik kerajaan kita, kami memberi tumpuan kepada ekuiti untuk memastikan bahawa kanak-kanak di luar bandar terutamanya, tidak dibiarkan  ketinggalan dalam pendidikan prasekolah. Ini untuk membantu melengkapkan inisiatif Persekutuan melalui KEMAS, Prasekolah KPM dan Tabika Perpaduan,” ujarnya.

Mengetahui sepenuhnya bahawa guru memainkan peranan penting dalam memberikan perkhidmatan yang berkualiti untuk prasekolah berkualiti, kementerian mengadakan pelbagai kursus dan bengkel untuk meningkatkan pengetahuan dan kemahiran guru dan pengasuh. 

“Sebagai tambahan untuk itu, kami juga menganjurkan Konvensyen Prasekolah setiap tahun dengan tema tertentu berkaitan dengan penjagaan dan pendidikan awal kanak-kanak. 

“Tahun ini, kami menganjurkan sebuah Konvensyen Antarabangsa Prasekolah Sarawak (1 hingga 3 Oktober 2021) bertemakan ‘Pembentukan Karakter Dalam Norma Baru’ yang dihadiri oleh 2,180 guru dan pemberi penjagaan,” jelasnya.

Tambahnya, untuk membantu semua institusi awal kanak-kanak yang berdaftar, kerajaan negeri telah meluluskan geran tahunan RM16 juta untuk Geran Tahunan Khas (GTK) sejak 2019.

“Setiap institusi awal kanak-kanak yang berdaftar berhak mendapat geran RM5,000

digunakan untuk makanan seimbang dan sihat, pembelajaran yang menyeronokkan, pembangunan profesional untuk guru dan penjaga dan aktiviti yang melibatkan ibu bapa,” ujarnya.

Untuk mengurangkan kesan Covid terutamanya di IPAKK swasta, kementerian membenarkan GTK digunakan untuk membantu pengendali membayar sewa dan gaji  dan pembelian pelitup muka, pembersih, termometer dan lain-lain dan membayar perkhidmatan pembersihan untuk memastikan pematuhan Prosedur Operasi Standard (SOP) pada semua institusi awal kanak-kanak.

Pada tahun 2021, kementerian telah menyetujui penggunaan GTK untuk dua tambahan

tujuan iaitu nelakukan pembaikan kecil pusat dan untuk membeli perabot untuk pusat-pusat.

“Pada tahun 2021, Geran Tahunan Khas (GTK), setakat ini, Kementerian telah meluluskan 2.755 daripada 2,946 (93.5 peratus) permohonan diterima termasuk Tadika Yakin Diri.

“Untuk memastikan perkembangan kanak-kanak secara holistik, Perkembangan Awal Kanak-kanak Bahagian Kementerian menganjurkan Sarawak Preschool Kids Got Talent setiap tahun untuk memberi tumpuan kepada pengembangan bakat anak-anak kecil ini,” katanya.

Berbagai buku juga telah diterbitkan untuk membantu pengendali, guru, penjaga

malah ibu bapa dalam mengajar, mengasuh dan menjaga anak-anak kecil.

“Guru prasekolah adalah baka guru yang istimewa. Mereka seperti yang kedua

ibu bapa hingga anak-anak kecil berumur antara 0 hingga 6 tahun, mengasuh dan penyayang anak-anak, mengajar literasi awal dan kemahiran hidup asas, menanamkan nilai untuk pengembangan watak, meletakkan asas untuk pembangunan manusia yang berkualiti. 

“Kami tabik dedikasi, komitmen dan semangat guru Prasekolah termasuk mereka yang bekerja di swasta, gereja, masjid, komuniti yang berpusat di didokumentasikan dalam buku Kementerian yang baru diterbitkan ‘Women in ECCE: Menyemai Benih Untuk Masa Depan’. Dengan perkongsian ringkas mengenai ECCE di Sarawak, saya harap mereka yang tidak tahu (kerana alasan yang paling dikenali oleh mereka) telah memperoleh pandangan berguna,” jelasnya.

Sehubungan itu, katanya, yakinlah bahawa kerajaan negeri memberikan yang terbaik untuk memastikan semua anak prasekolah Sarawak mempunyai akses, ekuiti dan kualiti untuk Penjagaan Awal Kanak-kanak dan yang sesuai dan sokongan yang relevan diberikan kepada semua penyedia ECCE tanpa mengira sama ada ECCE kerajaan atau swasta.

Oleh NUR AIN OTSMAN