Aznil dan Danny kesusahan bukan penghalang kejayaan

KUCHING: Latar belakang keluarga yang lemah, sambungan internet yang tidak stabil dan gajet yang ketinggalan zaman bukanlah penghalang kepada kejayaan  dua pelajar dari Sarawak untuk cemerlang dalam pelajaran.

Mohd Aznil Ali, 18, dari Kampung Hilir, Kuala Matu berkata beliau terpaksa ponteng tiga bulan kelas dalam talian sebelum peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Februari tahun lalu kerana keadaan internet yang tidak stabil di kampungnya di daerah Matu di tengah Sarawak.

Katanya, selama tiga bulan, beliau hanya bergantung pada buku teks dan nota kuliahnya untuk disemak dan menggunakan aplikasi pemesejan untuk terus berhubung dengan guru dan rakannya.

“Akibatnya, saya ketinggalan dalam pelajaran, dan saya berasa cemas dan gelisah. Untuk mengejar ketinggalan, saya terpaksa belajar dua kali lebih gigih daripada orang lain,” kata Aznil.

Walaupun begitu, Aznil mendapat 9A dalam SPM. Beliau menerima tawaran biasiswa daripada PETRONAS, Sarawak Energy Berhad, Tenaga Nasional Bhd serta Majlis Amanah Rakyat.

Tetapi beliau memutuskan untuk memilih penajaan pendidikan PETRONAS dan melanjutkan pelajaran kejuruteraan kimia di Universiti Teknologi PETRONAS (UTP).

“Saya sangat gembira apabila menerima tawaran daripada PETRONAS kerana inilah yang saya sasarkan. Ia adalah impian seumur hidup saya untuk bekerja dengan PETRONAS suatu hari nanti,” katanya.

“Saya juga amat mengagumi presiden PETRONAS Tengku Muhammad Taufik. Saya ingin mengikuti jejaknya dan menjadi seperti yang berjaya.”

“Tiada sambungan internet di kampung kami. Walaupun ada, saya tidak akan dapat menikmatinya kerana kami tidak mempunyai telefon bimbit atau komputer ketika itu. Apa yang kami ada di rumah hanyalah sebuah set televisyen lama. Kami tidak mampu memberi kemewahan gaya hidup moden,” katanya.

Bapa Aznil, Ali Madi, 56, bekerja sebagai buruh manakala ibunya Umi Kalthum Abdul Kadir, 49, seorang suri rumah.

Walaupun dalam kesusahan, kedua-dua Ali dan Umi tidak pernah menghalang anak mereka untuk belajar.

“Mereka berkorban apa sahaja yang mereka ada untuk menyara pelajaran saya kerana mereka sedar itu satu-satunya cara untuk anak-anak mereka terlepas daripada kemiskinan dan mencari masa depan yang lebih baik. Ibu bapa meletakkan harapan tinggi kepada saya dan itu mendorong saya untuk melakukannya dengan baik,” kata Aznil.

Sementara itu, Danny Alister Joseph, 18, dari Desa Senadin, Miri, terpaksa menggunakan komputer riba lama untuk kelas dalam talian sebelum peperiksaan SPM.

“Saya menggunakan komputer riba berusia sedekad yang dibeli oleh ibu bapa saya untuk kami pada 2012 untuk menghadiri kelas dalam talian. Saya berkongsi dengan abang saya Dayrell Axcel yang berusia 14 tahun. Biasanya, komputer riba saya akan membeku atau ketinggalan semasa saya sedang melakukan tugas penting.

“Kadang-kadang ia secara rawak dimatikan sendiri dan mengambil masa yang lama untuk dimulakan semula. Ini membuatkan saya berasa tertekan dan kecewa. Apabila masalah itu berterusan, saya terpaksa meminjam telefon ibu saya untuk menyemak kerja rumah atau menghadiri kelas,” tambahnya.

Danny berkata, ibu bapanya bersusah payah meletakkan makanan di atas meja. Bapanya, Joseph Bakak, 47, seorang pemandu bas dan ibunya, Helen Rantai, 48, seorang kerani, terpaksa mengambil pemotongan gaji kerana syarikat tempat mereka bekerja terjejas oleh pandemik Covid-19.

Di sebalik kesulitan kewangan keluarganya, Danny berjaya memperoleh 9A dalam peperiksaan SPMnya dan memenangi Tajaan Pendidikan PETRONAS untuk melanjutkan pengajian asasi dan ijazah kejuruteraan di UTP. Pada masa ini, Danny sedang menjalani program asas universiti sebelum melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah dalam kejuruteraan mekanikal.

“Suatu hari nanti, saya mahu menjadi jurutera dalam bidang mekanikal dan bekerja untuk mana-mana syarikat terkemuka di Malaysia. Saya juga mungkin memulakan perniagaan saya sendiri dan menjadi seorang usahawan.

“Berasal daripada keluarga berpendapatan rendah, tajaan ini amat bermakna buat saya. Saya bersyukur kerana diberi peluang ini dan pastinya dapat meringankan beban kewangan ibu bapa saya. Impian saya adalah untuk menyara keluarga saya dan meningkatkan kualiti hidup mereka,” kata Danny.

Aznil dan Danny adalah antara 51 pelajar Sarawak yang terpilih untuk menyertai Program Penajaan Pendidikan PETRONAS (PESP) 2021.

Pada tahun ini, PETRONAS memperuntukkan lebih RM120 juta untuk menaja 301 pelajar di seluruh negara untuk melanjutkan pengajian tinggi mereka di peringkat tempatan dan antarabangsa dalam pelbagai disiplin akademik, termasuk Biokimia, Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran & Perdagangan) serta Sains Alam Sekitar yang menyokong agenda tenaga bersih dan kelestarian PETRONAS.

Sejak 1975, PETRONAS telah membelanjakan lebih RM3.3 bilion untuk menaja lebih 37,000 rakyat Malaysia untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi di universiti tempatan terkemuka serta institusi terkemuka di Australia, Kanada, China, Jepun, New Zealand, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Oleh JEAKQLEYN YACHO