Rangka manusia ditemui selepas 11 tahun

GAMBAR bertarikh 30 November 2010 menunjukkan api keluar di lombong arang batu Sungai Pike berhampiran Greymouth di Pantai Barat New Zealand. Penyiasat semalam menemui rangka manusia sekurang-kurangnya dua daripada mangsa berkenaan selepas 11 tahun bencana lombong New Zealand meragut 29 nyawa. • Foto AFP

WELLINGTON: 11 tahun selepas bencana lombong New Zealand meragut 29 nyawa, penyiasat semalam berkata, mereka telah menemui mayat sekurang-kurangnya dua daripada mangsa, tetapi tidak mungkin untuk melancarkan operasi mencari.

Bencana Lombong Sungai Pike 2010 merupakan salah satu kemalangan industri terburuk di New Zealand mengejutkan negara dan mendorong pelbagai percubaan mencari dan penyiasatan jenayah yang didakwa.

Bencana itu dipercayai berpunca daripada letupan yang dicetuskan oleh pengumpulan metana. Hanya dua daripada 31 pelombong pada syif petang dapat keluar.

Runtuhan terowong telah menamatkan usaha untuk mencari mayat atau mendapatkan lebih banyak bukti tentang bencana itu.

Tetapi dengan menggali lubang gerudi, pakar kini dapat mengumpul imej dari bahagian paling jauh lombong.

Polis berkata, mereka telah melihat dua set mayat manusia dan satu kemungkinan ketiga.

“Pada ketika ini, kami tidak dapat mengenal pasti mayat, namun kami akan berunding dengan pakar forensik,

“Berdasarkan siasatan, kami percaya terdapat enam hingga lapan lelaki bekerja di kawasan lokasi mayat,” kata Detektif Superintendan Peter Read sambil menambah polis tidak akan dapat mendapatkan mayat itu berikutan lokasi tersebut.

Andrew Little, menteri yang bertanggungjawab untuk operasi pemulihan, menambah “tidak mungkin mereka akan dikeluarkan… Saya tahu beberapa keluarga ingin pergi lebih jauh tetapi itu tidak mungkin.”

Keluarga mangsa berkata, mereka berharap penemuan itu akan membantu dengan kemungkinan pendakwaan.

“Kami telah berjuang keras selama bertahun-tahun sekarang untuk mendapatkan keadilan untuk anak lelaki kami dan ini adalah sebahagian daripadanya,” kata Rowdy Durbridge, yang anaknya, Daniel meninggal dunia dalam letupan itu.

Anna Osborne, yang suaminya adalah antara 29 pelombong yang terbunuh berkata, “apa yang kami lihat mula memberikan kejelasan sebenar tentang apa yang berlaku di sana.”

Terdahulu, keluarga mangsa yang terperangkap dan terbunuh di lombong ‘bertempur’ dengan pihak berkuasa selama beberapa tahun untuk mendapatkan mayat.

Pada 2017, kerajaan bersetuju untuk membiayai operasi pemuliha, tetapi ditamatkan pada Mac tahun ini apabila operasi itu telah bergerak sejauh 2.2 kilometer dari pintu masuk tanpa kejayaan dan ia terlalu sukar serta terlalu mahal untuk pergi lebih jauh. -AFP