Tiga maut dalam pengeboman berani mati

ANGGOTA bomba memadamkan kebakaran pada kereta yang disebabkan oleh letupan bom berhampiran bangunan Parlimen di Kampala,Uganda.
• Foto AFP

KAMPALA: Pengeboman berani mati berkembar mengorbankan tiga orang dan mencederakan beberapa lagi di ibu kota Uganda, Kampala pada Selasa lalu, kata polis ketika kumpulan Negara Islam (IS) mengaku bertanggungjawab atas serangan tersebut.

Polis sebelum ini menyalahkan Allied Democratic Forces (ADF), sebuah kumpulan bersenjata yang aktif di timur Republik Demokratik Kongo yang dipersalahkan atas rentetan serangan baru-baru ini di Uganda dan yang dikaitkan Washington dengan IS.

Dua pengebom berani mati pada motosikal menyamar sebagai pemandu teksi motosikal ‘boda boda’ tempatan meletupkan alat berhampiran pintu masuk ke parlimen, membunuh seorang yang lalu lalang. Penyerang ketiga menyasarkan pusat pemeriksaan berhampiran balai polis pusat, membunuh dua orang, kata jurucakap polis Fred Enanga.

“Letupan di Kampala berlaku dalam beberapa minit antara satu sama lain, sejurus selepas 10.00 pagi dan menyebabkan mayat berkecai dan bertaburan,” katanya.

Polis menggagalkan serangan ketiga, mendapatkan semula alat letupan buatan sendiri seorang pengebom berani mati yang didakwa ditembak dan cedera, tambah Enanga. Mereka sedang mengejar ahli kumpulan yang lain.

Presiden Uganda Yoweri Museveni berkata, lelaki itu kemudian maut dan berikrar bahawa penyerang ‘akan binasa’.

“Orang ramai perlu sentiasa berwaspada memeriksa orang ramai di pintu masuk ke terminal bas, hotel, gereja, masjid, pasar,” katanya.

Penolong Ketua Polis Uganda Edward Ochom memberitahu letupan berhampiran balai polis memecahkan tingkap manakala yang berhampiran parlimen membakar kereta yang diletakkan berhampiran.

Palang Merah Uganda berkata, 21 daripada 33 orang yang cedera adalah pegawai polis.

Pada April 2019, IS mula mendakwa beberapa serangan ADF di media sosial, menampilkan kumpulan itu sebagai cawangan serantaunya, Wilayah Negara Islam Afrika Tengah atau ISCAP.

Pada Mac tahun ini, Amerika Syarikat secara rasmi mengaitkan ADF dengan IS.

ADF dianggap oleh pakar sebagai yang paling berdarah daripada lebih 120 kumpulan bersenjata yang berkeliaran di timur DRC, kebanyakannya merupakan warisan dua perang serantau suku abad yang lalu. -AFP