Pfizer minta AS benarkan guna pil Covid-19

KETUA Pegawai Eksekutif Pfizer, Albert Bourla.

WASHINGTON: Syarikat farmaseutikal Amerika Syarikat (AS), Pfizer pada Selasa lalu meminta pengawal selia membenarkan pil Covid-19 yang dihasilkan selepas ia ditunjukkan mengurangkan kemasukan ke hospital atau kematian hampir 90 peratus dalam kalangan pesakit berisiko tinggi yang baru dijangkiti.

Langkah itu dibuat beberapa minggu selepas Merck juga mendekati Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) untuk mendapatkan lampu hijau untuk kapsul antivirus terhadap Covid-19.

Pakar melihat ubat oral sebagai tambahan yang tidak ternilai kepada vaksin dalam usaha menamatkan wabak itu.

“Dengan lebih daripada lima juta kematian dan banyak nyawa yang terjejas oleh penyakit yang memusnahkan ini di seluruh dunia, terdapat keperluan mendesak untuk pilihan rawatan yang menyelamatkan nyawa.

“Kami bergerak secepat mungkin dalam usaha kami untuk mendapatkan rawatan berpotensi ini ke tangan pesakit,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Pfizer Albert Bourla dalam satu kenyataan.

Pfizer sedang mendapatkan kebenaran penggunaan kecemasan (EUA) berdasarkan keputusan interim yang positif daripada percubaan klinikal peringkat pertengahan hingga akhir terhadap ratusan orang, yang mendaftarkan orang dewasa yang tidak dirawat di hospital yang positif Covid yang berisiko tinggi untuk mengalami penyakit yang teruk.

Data menunjukkan pengurangan 89 peratus dalam kemasukan ke hospital atau kematian Covid-19 apabila rawatan dimulakan dalam tempoh tiga hari selepas gejala bermula, tanpa kematian dalam kumpulan rawatan. Keputusan yang sama dilihat dalam tempoh lima hari dari permulaan gejala.

Kesan sampingan berlaku pada kira-kira satu daripada lima pesakit dalam kedua-dua kumpulan rawatan dan plasebo (ubat atau prosedur yang ditetapkan untuk faedah psikologi kepada pesakit dan bukannya untuk sebarang kesan fisiologi) dan intensitinya ringan.

Rawatan diberikan selama lima hari.

Pfizer berkata, ia akan menyampaikan 180,000 kursus pil Paxlovid tahun ini dan sekurang-kurangnya 50 juta menjelang tahun depan.

Pada Selasa lalu, ia mengumumkan perjanjian dengan Kumpulan Paten Ubat (MPP) yang disokong Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk pengeluaran sublesen untuk bekalan di 95 negara berpendapatan rendah dan sederhana meliputi sekitar 53 peratus penduduk dunia.

Paxlovid ialah gabungan molekul baharu, PF-07321332 dan ritonavir antivirus Human Immunodeficiency Virus (HIV).

Kedua-duanya tergolong dalam kelas antivirus yang dipanggil ‘perencat protease’ yang menyekat tindakan enzim yang kritikal kepada replikasi virus.

Pentadbiran Presiden Joe Biden bersedia untuk mengumumkan bahawa ia akan membeli 10 juta kursus pil itu, lapor Washington Post.

AS juga membeli 3.1 juta kursus pil Merck, Molnupiravir.

Memandangkan garis masa antara permohonan untuk EUA dan kebenaran berikutnya, ia boleh tersedia pada akhir tahun ini atau awal tahun hadapan. -AFP