Ratu Elizabeth II adakan majlis sambutan peribadi

PERMAISURI Britain, Ratu Elizabeth II menyambut Ketua Staf Pertahanan Britain, Jeneral Sir Nick Carter di Istana Windsor, barat London, England pada Rabu lalu. • Foto AFP

LONDON: Ratu Elizabeth II mengadakan pertemuan bersemuka dengan pegawai tentera tertinggi Britain pada Rabu lalu, hampir sebulan selepas penampilan terakhirnya di khalayak ramai.

Terdahulu, permaisuri berusia 95 tahun itu menarik diri daripada acara tahunan mengenang kematian Perang Britain pada Ahad lalu dan beberapa penampilan yang dibatalkan sekali gus meningkatkan kebimbangan mengenai kesihatannya.

Tetapi, beliau mengalu-alukan Ketua Staf Pertahanan, Nick Carter di kediaman Windsor Castle di barat London untuk menandakan pengunduran Carter daripada peranan itu.

Carter berpakaian seragam penuh istiadat berbual dengan Ratu yang memakai gaun bunga hijau, oren dan putih di Bilik Oak Istana dan berdiri tanpa bantuan, beberapa minggu selepas dilihat menggunakan tongkat.

Ia adalah kali pertama ratu dilihat melakukan secara peribadi sejak menganjurkan majlis resepsi di Windsor untuk pelabur global pada 19 Oktober lalu.

Keesokan harinya, Istana Buckingham mengumumkan dia telah menarik diri daripada lawatan dua hari yang dirancang ke Ireland Utara dan telah dinasihatkan untuk berehat atas alasan perubatan.

Tetapi dalam masa 24 jam, pegawai diraja terpaksa mengesahkan laporan akhbar bahawa beliau bermalam di sebuah hospital swasta di tengah London selepas ujian yang tidak ditentukan.

Pembantu menegaskan penginapan semalam adalah atas ‘sebab praktikal’ dan menyambung semula ‘tugas ringan’, termasuk mengadakan panggilan video dengan duta yang akan datang.

‘Dia baik-baik saja’- Putera Charles

Spekulasi mengenai kesihatannya didorong pada 26 Oktober, bagaimanapun, apabila Ratu Elizabeth II menarik diri daripada penampilan yang dirancang di sidang kemuncak perubahan iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bulan ini.

Sekali lagi, ia mengikuti ‘nasihat untuk berehat’ daripada doktor. Beliau menghantar mesej video kepada pemimpin dunia, menggesa mereka untuk mengambil tindakan kolektif untuk menghentikan pemanasan global yang semakin parah.

Anak sulung dan warisnya, Putera Charles, 73, menghadiri acara itu semasa ketiadaannya dan kini mewakilinya dalam lawatan luar negara ke Jordan dan Mesir.

“Dia baik-baik saja,” kata Putera Wales kepada Sky News dari Jordan pada Rabu lalu.

“Apabila anda mencapai usia 95 tahun, ia tidak semudah dahulu,” tambahnya sambil ketawa.

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson telah berusaha untuk meyakinkan orang ramai tentang kesihatan Ratu Elizabeth II.

Pada Ahad lalu, Johnson bertemu dengan Ratu Elizabeth II, tetapi tanpa kamera, pada Rabu sebelumnya, memberitahu wartawan, “Beliau (Ratu Elizabeth II) sangat sihat.”

Pegawai istana menyalahkan jadual ratu yang padat sejak pulang daripada percutian musim panas tahunannya ke estet Balmoral di timur laut Scotland.

Beliau telah mengekalkan penglibatan awamnya sejak kematian suaminya selama 73 tahun, Putera Philip pada April lalu, termasuk menjadi tuan rumah kepada pemimpin Kumpulan 7 (G7) pada sidang kemuncak di Cornwall pada Jun lalu. –AFP