Kebangkitan tidak dijangka

PENGURUS West Ham, David Moyes sedang menikmati kebangkitan yang telah lama ditunggu-tunggu selepas bertahun-tahun berada dalam bayangan ketika bos dari Scotland itu mendalangi usaha kelabnya yang tidak dijangka untuk mara ke Liga Juara-Juara UEFA.

Moyes membuatkan The Hammers terbang tinggi dalam Liga Perdana Inggeris dan kemenangan ke atas Wolves hari ini akan mengukuhkan lagi kedudukan mereka dalam empat teratas.

West Ham telah memenangi empat perlawanan liga terakhir mereka dan naik ke tempat ketiga dengan kemenangan mengejut 3-2 ke atas Liverpool sebelum rehat untuk perlawanan antarabangsa.

Hanya berada tiga mata di belakang pendahulu Chelsea, anak buah Moyes membuatkan peminat mereka mengimpikan kempen Liga Juara-Juara buat pertama kalinya.

Buat kali pertama sejak 1985/86, apabila pasukan John Lyall menduduki tempat ketiga, West Ham boleh muncul sebagai kuda hitam dalam perlumbaan kejuaraan.

Moyes bukan sahaja menamatkan rekod tanpa kalah Liverpool dalam 25 perlawanan musim ini, malah dia juga menamatkan pemerintahan Manchester City sebagai pemegang Piala Liga Inggeris selepas menumbangkan Manchester United lebih awal dalam pertandingan yang sama.

Itu adalah bukti nyata tentang baik pulih luar biasa yang dilakukan oleh Moyes, baik ke atas kelabnya dan reputasinya sendiri, sejak dia kembali untuk kali kedua di West Ham pada Disember 2019.

Ketika itu, West Ham berada satu mata di atas zon penyingkiran, manakala Moyes dianggap sebagai barangan yang rosak selepas tempoh mimpi ngerinya di Manchester United.

Apabila Moyes dilantik oleh United pada 2013, pengurus dari Scotland itu dilihat sebagai salah seorang pengurus muda paling cemerlang dalam Liga Perdana selepas 11 tahun yang mengagumkan mengendali Everton .

Walaupun dia tidak dapat memberikan sebarang trofi di Goodison Park, dia membawa Everton menduduki empat tempat teratas pada 2005 dan secara konsisten mengekalkan mereka di kelompok teratas  liga dengan bajet yang terhad.

Pelantikan Moyes di United telah disahkan oleh Alex Ferguson, yang mengesyorkan rakan senegaranya sebelum bersara.

Mewarisi pasukan yang memenangi gelaran, Moyes dijangka mengekalkan kejayaan era Ferguson tetapi dia tidak pernah kelihatan selesa dengan tumpuan penuh di Old Trafford.

Dia dikritik kerana taktik berhati-hati dan diejek selepas menandatangani pemain tengah Everton, Marouane Fellaini, pemain yang gaya asasnya bertentangan dengan prinsip murni United.

Moyes tidak lama kemudian mempamerkan ekspresi seorang lelaki yang sedih yang tahu impiannya semakin pudar di hadapan matanya.

Selepas kurang semusim di Old Trafford dia dipecat pada April 2014, dengan United merosot di tempat ketujuh dan ditakdirkan untuk terlepas tempat dalam Liga Juara-Juara buat kali pertama sejak 1995.

Moyes kembali dalam pengurusan di Real Sociedad hanya beberapa bulan kemudian, tetapi sekali lagi dia menjadi ikan yang kehabisan air.

Mengambil alih di Stadium of Light pada 2016, pasukan Moyes disingkirkan daripada Liga Perdana pada musim pertama dan satu-satunya musimnya manakala dia terpaksa meminta maaf selepas memberitahu penemuduga wanita dia mungkin “dikenakan tamparan”.

Pada ketika itu sukar untuk membayangkan dia menyelamatkan kerjayanya yang runtuh.

Bagaimanapun, dia menyelamatkan West Ham daripada penyingkiran pada 2018 walaupun itu tidak mencukupi untuk mengekalkannya bekerja pada masa itu, Moyes tetap berpegang pada prinsipnya dan akhirnya kembali dengan penuh bergaya.

Memperbaharui skuadnya dengan pemain murah Tomas Soucek, Vladimir Coufal dan Jarrod Bowen dalam tempoh keduanya di kelab itu, Moyes telah membentuk West Ham dalam imejnya yang berdisiplin dan bersemangat, membawa mereka ke tempat keenam dalam Liga Perdana musim lalu.- AFP