600 migran diselamatkan

TAHAN… Sebahagian daripada 600 migran ditahan di Veracruz untuk tindakan lanjut di Mexico. • Foto AFP

MEXICO CITY: Kira-kira 600 migran dari 12 negara telah diselamatkan di Mexico ketika mereka melakukan perjalanan dan didapati bersesak-sesak dalam dua treler traktor, kata Institut Migrasi Kebangsaan Mexico pada Sabtu lalu.

Menurut institut itu dalam satu kenyataan, seramai 145 wanita dan 455 lelaki yang bukan sahaja berasal dari Amerika Tengah, tetapi juga Afrika dan benua kecil India ditemui di negeri tenggara, Veracruz.

Sebahagian besar adalah dari Amerika Tengah dengan 401 dari Guatemala sahaja.

Sementara itu, puluhan lagi adalah dari Honduras dan Nicaragua, manakala sejumlah 37 dari Bangladesh, enam dari Ghana dan seorang dari India dan Cameroon.

Ketua Tempatan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia, Tonatiuh Hernandez memberitahu, migran itu dalam perjalanan bersesak di dalam dua treler.

“Terdapat kanak-kanak bawah umur, saya nampak wanita hamil, orang sakit,” kata Hernandez, sambil menambah bahawa dia tidak pernah melihat ‘begitu ramai’ migran pergi bersama dalam keadaan sedemikian.

Sebuah video AFP menunjukkan beberapa ratus migran kelihatan merajuk dan letih, berkerumun di halaman Institut Migrasi Kebangsaan ketika polis yang berpakaian rusuhan berkawal di kawasan berhampiran.

Selepas nama mereka dibacakan oleh pegawai, pendatang menaiki bas untuk diangkut untuk proses selanjutnya.

Jelas Hernandez, perkhidmatan perlindungan kanak-kanak juga telah dimaklumkan mengenai keluarga dengan kanak-kanak atau kanak-kanak di bawah umur yang melakukan perjalanan bersendirian.

Sebagai koridor antara Amerika Tengah dan Amerika Syarikat (AS), Mexico telah menyaksikan sejumlah besar pendatang mengalir melalui wilayahnya.

Dua karavan beberapa ratus pendatang kini sedang melalui selatan Mexico, bertujuan untuk memperoleh dokumen yang membolehkan mereka transit melalui negara itu.

Aliran pendatang tanpa izin telah melonjak dengan pelantikan Presiden AS, Joe Biden, yang telah mengambil pendekatan yang lebih berperikemanusiaan terhadap krisis sempadan berbanding pendahulunya, Donald Trump.

AS telah merekodkan 1.7 juta orang masuk secara haram dari Mexico antara Oktober 2020 dan September 2021, jumlah tertinggi sepanjang masa untuk tempoh tersebut. -AFP