Malaysia perlu fasa persediaan – Tiong

DATO Sri Tiong King Sing

SIBU: Malaysia perlu segera memasuki fasa persediaan menghadapi serangan krisis perubatan yang dibawa oleh varian Omicron dalam menangani ancaman kesihatan global

Ahli Parlimen Bintulu, Dato Sri Tiong King Sing berkata, data dari Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Sepanyol dan negara lain di yang diserang varian Omicron telah menunjukkan bahawa kemasukan ke hospital meningkat dua kali ganda yang membebankan sistem perubatan nasional mereka.

Tegas Tiong, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) perlu mengkaji trend pandemik berkenaan dan menggesa orang ramai supaya mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) untuk mencegah penularan yang meluas.

“Paling penting, pihak berkuasa mesti mengambil iktibar pengalaman lalu dalam memerangi wabak dengan menguruskan sumber yang sewajarnya sekarang seperti menjadualkan kakitangan perubatan, wad, peralatan dan lain-lain lebih awal.

“Saya berulang kali menyatakan bahawa kita mesti proaktif dan bukannya reaktif dengan membuat rancangan jangka panjang untuk perang yang berlarutan ini,” katanya menerusi satu kenyataan media, semalam.

Justeru, Tiong yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dudong mempersoal Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin sama ada sudah mempunyai strategi yang jelas untuk memenuhi ‘senario kes terburuk’ atau masih sikap ‘selangkah demi selangkah’ yang diguna pakai sekarang?

“Adakah mereka hanya mengetepikan data yang membimbangkan yang membuat orang ramai gementar, tetapi tidak perlu untuk tindakan balas yang praktikal?

“Sekarang bukan masanya untuk memaparkan ‘kebijaksanaan politik’ peribadi sedemikian,” soalnya Tiong.

Tambahnya, kerajaan tidak seharusnya diletakkan dalam situasi berebut-rebut mencari sumber dan merangka tindakan balas pada saat-saat akhir.

“Terutamanya dengan bajet KKM untuk 2021 dan 2022. Kesemuanya telah diperuntukkan lebih RM30 bilion, kedua terbesar selepas Kementerian Pendidikan.

“Sekarang orang bertanya, apakah peruntukan ini sebenarnya digunakan? Adakah mereka menambah baik sistem perubatan atau peralatan di setiap hospital?” soalnya.

Oleh itu, hanya dengan mengurangkan kekusutan yang dilakukan pada peringkat awal wabak itu, katanya, KKM boleh mengelak kesan yang teruk dan lebih meluas, tanpa memerlukan lebih banyak tenaga, masa dan sumber daripada yang diperlukan.

“Seperti yang kita sedia maklum, varian Omicron sangat mudah ditularkan, enam kali ganda varian Delta dan sehingga 6 Januari, Malaysia merekodkan 245 kes Omicron.

“233 daripada ini adalah kes import dan 12 penularan tempatan. Dengan kekurangan katil hospital, kadar penghunian di hospital Selangor telah mencecah 68.9 peratus,” katanya.

Menjelang Tahun Baharu Cina, Tiong berharap KKM dan Perdana Menteri dapat mengambil lebih serius mengenai perkara ini, termasuk meletakkan strategi yang lebih berkesan untuk menangani ancaman Omicron.

Katanya, Malaysia tidak lagi mampu melakukan sekatan menyeluruh yang dapat memberi kesan lebih buruk kepada rakyat.

“Kita mesti berfikir secara mendalam dan mengkaji semula keburukan dan kelemahan SOP semasa dan membuat penyelarasan sebenar yang melindungi kehidupan dan kesihatan rakyat kita,” ujarnya.

Oleh NURZILLA MOHAMAD