UK rekod 150,000 kematian akibat Covid-19

RAWAT… Paramedik bekerja di dalam ambulans yang diletakkan di luar Hospital Diraja London di timur London, England. Britain akan mengerahkan tentera ke hospital di London untuk mengatasi masalah kekurangan kakitangan teruk yang disebabkan oleh varian Omicron Covid-19 di United Kingdom. • Foto AFP

LONDON: Lebih 150,000 orang maut selepas dijangkiti Covid-19 di United Kingdom (UK), kata kerajaan pada Sabtu lalu sekali gus menjadi salah satu negara yang paling teruk terjejas di Eropah.

Perdana Menteri Boris Johnson menyiarkan mesej di Twitter yang mengatakan, “Coviod-19 telah mengorbankan negara kita dan hari ini jumlah kematian yang direkodkan telah mencapai 150,000 kes.”

Kerajaan melaporkan bahawa kematian dalam tempoh 28 hari selepas ujian positif Covid-19 telah mencecah 150,057 kes sejak permulaan wabak itu.

Rusia adalah satu-satunya negara Eropah dengan jumlah kematian yang dilaporkan lebih tinggi iaitu hampir 315,000 kes.

Dalam ciapan di Twitter dengan latar belakang hitam, Johnson berkata, ‘bahawa setiap dan setiap orang yang meninggal dunia adalah kehilangan yang mendalam kepada keluarga, rakan dan komuniti yang terjejas dan fikiran serta ucapan takziah saya bersama mereka.”

Jumlah kes harian yang dilaporkan di UK melonjak kepada angka rekod lebih daripada 200,000 minggu lalu, tetapi berkurangan sedikit dalam beberapa hari kebelakangan ini dengan 146,390 kes dilaporkan dalam 24 jam terakhir.

Negara itu telah memperkenalkan peraturan baharu termasuk mewajibkan pelitup muka oleh murid sekolah semasa pelajaran, manakala Johnson menentang tindakan keras terhadap perhimpunan sosial di England sepanjang tempoh perayaan.

Jumlah besar orang yang diuji positif atau dalam pengasingan diri mencecah bilangan kakitangan di semua sektor termasuk perkhidmatan kesihatan yang dibiayai negara, mendorong Kementerian Pertahanan mengumumkan pada Jumaat lalu bahawa ia akan menghantar tentera untuk membantu kakitangan di hospital.

Kemasukan ke hospital dan kematian adalah jauh lebih rendah berbanding gelombang pertama wabak ketika orang tidak diberi vaksin.

Kerajaan menggesa orang ramai untuk mendapatkan dos penggalak, yang diberikan kepada kira-kira 61 peratus daripada penduduk berumur lebih 12 tahun.

Selain itu, kerajaan juga berusaha untuk memujuk mereka yang tidak divaksinasi untuk menerima suntikan.

“Cara kita keluar daripada wabak ini adalah supaya semua individu mendapatkan dos penggalak mereka atau dos pertama atau kedua mereka jika mereka belum melakukannya,” kata Johnson. -AFP