Dr. Kelvin Yii balik ke rumah

CONNIE CHIENG

KUCHING: Ahli Parlimen Kuching, Dr. Kelvin Yii antara pesakit yang disahkan positif Covid-19 menjadi orang pertama bebas daripada wabak itu dan keluar dari hospital selepas sah negatif pada malam Isnin lalu.

Dr. Yii memberitahu Utusan Sarawak bahawa dia gembira dapat pulang ke rumah selepas dimasukkan selama seminggu di Hospital Umum Sarawak (HUS) akibat Covid-19.

Beliau berkata ia adalah perasaan bersyukur bahawa dia kembali kepada keselesaan rumahnya dan menjadi lebih dekat dengan keluarga dan masih mengambil langkah berjaga-jaga tambahan termasuk menghadkan hubungan dengan isterinya dan juga pengasingan diri buat masa ini.

“Ia sangat baik untuk dapat melihatnya, bercakap dengannya dan juga di rumah. Saya tidur di atas katil saya sendiri dan ini adalah satu pengesahan yang sebenar,” katanya.

Dr. Yii berkata dia dibenarkan keluar selepas dua lagi ujian yang dikembalikan untuk mengesahkan beliau negatif.

“Walaupun hasilnya, saya akan terus mengamalkan pengasingan diri untuk langkah berjaga-jaga yang lebih baik dan terus mengikuti nasihat Jabatan Kesihatan sepanjang masa ini. Saya ingin berterima kasih atas sokongan dan dorongan sepanjang masa ini,” katanya.

Selama 7 hari yang lalu dalam kuarantin, Dr. Yii berkata dia berasa sihat.

Dikuarantin di hospital, beliau berkata beliau berpeluang untuk melihat dirinya sebagai manusia yang terbaik yang dipamerkan oleh doktor, jururawat dan profesional penjagaan kesihatan yang lain, termasuk pembersih yang bekerja keras untuk menjaga keselamatan kita.

Para profesional penjagaan kesihatan dan juga pelopor depan telah mempertaruhkan nyawa mereka setiap hari untuk memastikan pesakit diperlakukan dengan baik dan dilindungi dan mereka juga mempunyai keluarga di rumah yang mereka bimbang, harus menjaga dan secara semula jadi juga bimbang tentang kesejahteraan mereka.

Beliau berkata beberapa daripada mereka adalah ibu bapa dengan anak-anak kecil di rumah. “Jadi, mereka tidak hanya berisiko hidup mereka berada di barisan depan, tetapi juga kehidupan keluarga mereka tidak dapat didedahkan. Walaupun dengan kesulitan ini, namun tentara mereka, datang setiap hari, terus bekerja keras untuk memastikan bahawa selebihnya kita boleh selamat. Melihat mereka setiap hari, saya tetap positif kerana saya melihat yang terbaik dari kemanusiaan dipaparkan setiap hari. Mari kita terus menyokong mereka sepanjang masa ini, “katanya.