Pemandu mabuk cuba langgar polis ditahan

KETUA Polis Daerah Barat Daya, Superintendan A A Anbalagan (tengah) bersama pegawainya menahan seorang lelaki warga emas berusia 64 kerana memandu dalam keadaan mabuk dan nyaris melanggar anggota polis yang sedang membuat sekatan jalan raya berdekatan pusat membeli-belah Queensbay malam Sabtu lepas. — Foto BERNAMA.

GEORGE TOWN: Lelaki warga emas yang memandu dalam keadaan mabuk cuba    melanggar anggota polis di sekatan jalan raya dalam kejadian berhampiran pusat beli-belah Queensbay, Bayan Baru dekat sini malam Sabtu lepas.

Ketua Polis Daerah Barat Daya Superintendan  A.A Anbalagan berkata, namun anggota polis yang sedang bertugas itu bernasib baik kerana sempat mengelak dalam kejadian pada kira-kira jam 10.30 malam Sabtu lepas.

“Lelaki berusia 64 tahun itu yang tinggal di Taman Lip Sin di sini memandu kereta Ford Fiesta dari arah pusat beli-belah Queensbay menghala ke pusat bandar dan dia diarah berhenti pada pemeriksaan sekatan jalan raya Op Mabuk.

“Namun pemandu tersebut terus memandu malah dia cuba melanggar anggota polis … sebaik ditahan warga emas tersebut bertindak agresif selain mengeluarkan kata kesat kepada pihak polis,” katanya di sini semalam.

Beliau berkata, hasil ujian saringan suspek berada di bawah pengaruh alkohol dengan bacaan nafasnya 218 mikrogram (mg)/100 milimeter (ml) dan had dibenarkan adalah 35 mg/100 ml.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 45A Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu memandu di bawah pengaruh alkohol yang membawa hukuman denda antara RM1,000 hingga RM6,000 dan   penjara   sehingga 12 bulan dan   Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang polis menjalankan tugas yang boleh dihukum penjara maksimum dua tahun atau denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya, jika sabit   kesalahan. – BERNAMA