GPS hanya bekerjasama dengan PN

ALEXANDRA LORNA

BETONG: Gabungan Parti Sarawak (GPS) hanya bekerjasama dengan kerajaan baharu Perikatan Nasional (PN) dan tidak bergabung dengan PN, kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah.

Uggah yang juga timbalan presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) berkata, Parti Tindakan Demokratik (DAP) telah menuduh GPS bergabung dengan Parti Islam SeMalaysia (PAS) yang berada dalam kerajaan PN.

“Tetapi dalam kerajaan Pakatan Harapan yang sebelumnya, DAP bekerjasama dengan Amanah Negara yang merupakan parti pecahan PAS. Jadi kenapa berat sebelah (double standard)?

“GPS juga masih melawan semua bentuk ekstremis agama dan kaum,” tegasnya pada Majlis Pelancaran Jerayawara GPS bagi kawasan Bukit Saban semalam.

Beliau berkata sebagai hakikatnya, Sarawak tidak pernah mempunyai konflik agama.

“Mengapakah sekarang ada orang yang beralih untuk mengeksploitasi sentimen perkauman atau keagamaan agar sesuai dengan kesenangan mereka sendiri?

“Kenapakah mereka harus mempertikaikan satu kaum atau satu agama terhadap yang lain?

“Kami di GPS kita tidak akan menindas atau menindas mana-mana agama.

“Kami adalah satu-satunya negeri yang mempunyai Unit Untuk Agama Lain atau UNIFOR yang membantu semua agama bukan Islam,” ujar Uggah.

Uggah menambah tahun ini, misalnya, Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg telah memperuntukkan bajet RM50 juta kepada UNIFOR.

“Ini untuk membantu pembangunan fizikal pelbagai rumah ibadat di negeri ini,” kata Uggah.