Suspek ditembak mati

KEADAAN LOKASI KEJADIAN… Polis dan Perkhidmatan Kecemasan bertindak balas selepas menerima laporan berada di lokasi kejadian di Park Inn Hotel di pusat bandar Glasgow pada 26 Jun 2020. • Foto AFP

GLASGOW: Polis Scotland pada 26 Jun 2020 (Jumaat) menembak mati seorang suspek setelah melakukan beberapa tikaman sekali gus menyebabkan kecederaan terhadap enam orang awam, termasuk seorang pegawai di sebuah hotel di Glasgow.

Polis Scotland mengatakan kejadian di Hotel Park Inn di pusat bandar itu tidak dianggap berkaitan dengan keganasan dan mendesak orang ramai untuk mencetuskan spekulasi mengenai motif serangan itu.

“Kemurungan, namun boleh diramalkan ada yang menggunakan kejadian mengerikan ini melakukan agenda sayap kanan mereka,” jelas Menteri kehakiman Scotland, Humza Yousaf dalam tweetnya.

“Glasgow tidak akan mempertahankan kebencian anda,jadi jangan mencubanya.”

Polis mengatakan pegawai yang berusia 42 tahun yang cedera berada dalam keadaan kritikal tetapi stabil. Lima mangsa lain adalah semua lelaki, berusia 17, 18, 20, 38 dan 53, kata polis. Semua telah dimasukkan ke hospital.

Seorang lelaki yang mengatakan bahawa dia tinggal di tingkat tiga hotel memberitahu Televisyen Sky News bahawa dia mendengar seorang lelaki menjerit meminta tolong dan juga seorang wanita turut menjerit.

Dia pergi untuk menyiasat dan mendapati lif ‘berlumuran darah’ kemudian melihat dua orang ‘tercungap-cungap’ selepas ditikam.-AFP