Akuaponik, gabungan moden pertanian, penternakan

PERTANIAN pintar di rumah hijau menggunakan konsep akuaponik.

Sistem Akuaponik merupakan konsep penanaman moden menggabungkan Akuakulutur (ternakan ikan air tawar) dan Hidroponik (kaedah pertanian berasaskan air) yang diakui bukan saja lestari malah menghasilkan hasil tanaman yang lebih selamat untuk dimakan.

Tanaman ini juga tidak menggunakan baja kimia biasa yang berbahaya sebaliknya daripada sisa perkumuhan haiwan ternakan.

Kitaran air ini mengandungi bahan nutrisi atau air baja dimana ia dikeluarkan oleh ikan atau yang dihasilkan oleh organisma mikrob bahan organik.

Bahan ini boleh diserap oleh tanaman ditanam secara hidroponik iaitu tanaman tanpa tanah.

Memulakan akuaponik tidak begitu rumit seperti yang anda bayangkan, anda boleh memasang pemasangannya sendiri.

Untuk memasangnya, anda mesti melengkapkan beberapa komponen akuaponik yang boleh diperoleh di kedai ladang dan perikanan terdekat dari rumah.

Berikut adalah beberapa komponen akuaponik yang mesti ada:

Kolam ikan

Akuaponik adalah penanaman ikan dan sayur-sayuran yang dilakukan pada satu waktu dan satu masa. Oleh itu, anda memerlukan kolam ikan sebagai komponen utama yang mesti dimiliki. Kolam ikan yang boleh digunakan mesti memenuhi beberapa kriteria agar sistem akuaponik dapat berjalan dengan optimum. Kriteria kolam ikan adalah ia bebas dari bahan kimia beracun, tidak mempengaruhi pH air, kukuh, mempunyai bentuk yang ideal, memiliki permukaan yang besar, dan memiliki tinggi 50-100 cm.

Bekas penanaman atau grow bed

Bekas penanaman adalah tempat menanam tanaman. Jenis bekas yang boleh digunakan mesti disesuaikan dengan pemasangan akuaponik yang sedang dibina. Secara umum, bekas penanaman yang dapat digunakan adalah tong, paip PVC, tab atau baldi plastik, tab fiber, dan beberapa bekas lain. Semua bekas ini mesti dapat menampung air atau media tanam dengan kedalaman sekitar 15-30 cm.

Pam air dan pam udara

Pam air diperlukan untuk membuat peredaran air dari tangki ikan ke bekas penanaman dan kembali ke tangki. Sementara itu, pam udara digunakan untuk membekalkan bekalan oksigen yang diperlukan di dalam air, baik di tangki ikan dan juga bekas penanaman.

Paip

Paip diperlukan untuk menyalurkan air dan udara ke dalam sistem. Pam air biasanya menggunakan paip berukuran ½-1-inci, sementara pam udara memerlukan paip berukuran-½-inci. Sebaiknya, gunakan selang yang gelap untuk mengelakkan pertumbuhan lumut yang akan menghalang aliran udara atau air.

Biofilter

Keperluan biofilter bergantung pada jenis sistem akuaponik yang digunakan. Biofilter berfungsi menyaring air yang mengandungi racun ammonia dari makanan tahi ikan. Amonia berbahaya bagi tumbuhan dan ikan, jadi ia mesti ditukar menjadi nitrit dan nitrat yang tidak berbahaya.

Oleh Cheryl Law