Chelsea mara ke separuh akhir

ROSS Barkley (kiri) menjaringkan gol pembukaan Chelsea dalam pembukaan perlawanan suku akhir Piala FA Inggeris antara Leicester dan Chelsea di King Power Stadium di Leicester, tengah England. – Foto AFP

CHELSEA menang 1-0 di Leicester hasil jaringan tunggal  Ross Barkley yang membolehkan mereka bertemu Manchester United di peringkat separuh akhir pada hujung minggu 18 dan 19 Julai.

Bos Chelsea, Frank Lampard membuat enam perubahan daripada pasukan yang menewaskan City dan hampir memakan diri sendiri dengan permulaan yang sangat perlahan daripada pasukannya di Stadium King Power.

Harvey Barnes, Wilfred Ndidi dan Jonny Evans menyia-nyiakan peluang untuk Leicester dengan Lampard dapat didengar sambil berteriak “hidupkan” kepada bintang-bintangnya yang ceroboh.

Bekas pemain tengah England itu menunjukkan rasa tidak puas hati dengan memasukkan Barkley, Mateo Kovacic dan Cesar Azpilicueta dalam babak kedua.

Chelsea terus kelihatan lebih bersemangat selepas perubahan itu dan mendahului pada minit ke-63.

Willian melakukan umpan silang yang menggodakan daripada sebelah kanan dan Barkley berada di hadapan Evans untuk melakukan penyudah klinikal menewaskan Kasper Schmeichel.

“Ini adalah pengalaman belajar. Saya boleh mengeluarkan lebih banyak pemain. Saya tidak mengeluarkan mereka dengan sendiri,” kata Lampard setelah mengeluarkan pemain muda Mason Mount, Reece James dan Billy Gilmour.

“Mereka akan menjadi pemain terbaik untuk kelab ini dan mempunyai karier di peringkat tertinggi. Tetapi jika saya harus melakukan sesuatu dalam permainan, saya akan melakukannya. Mereka terpaksa menerimanya.”

Manchester United menempah tempat mereka di separuh akhir pada hari Sabtu tetapi memerlukan jaringan dalam masa tambahan untuk mengalahkan 10 pemain Norwich 2-1. – AFP