Kerajaan Persekutuan diminta lanjutkan PKP

CHERYL LAW

KUCHING: Kerajaan Persekutuan diminta untuk melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sehingga hujung  April, untuk tidak mengambil risiko gelombang jangkitan selanjutnya.

Presiden parti Lina Soo berkata, lebih banyak masa akan diperlukan untuk yang terburuk untuk berhenti dan tidak merisikokan gelombang jangkitan selanjutnya.

“Walaupun kerajaan tidak memberi sebarang petunjuk jika PKP akan diteruskan selepas 14 April, Soo merasakan bahawa berdasarkan statistik harian mengenai keadaan Covid-19 yang semakin meningkat, PKP perlu dilanjutkan hingga 30 April,” katanya dalam satu kenyataan.

Soo berkata, saya juga berulang kali meminta kerajaan kita untuk menyekat kemasukan kepada orang bukan Sarawak, dan untuk menutup sepenuhnya sempadan kita dengan Brunei, Sabah dan Kalimantan.

“Sejak dilaporkan pada 22 Mac apabila terdapat 68 kes positif dan tiga kematian di Sarawak, saya telah meminta Kerajaan Sarawak untuk mengenakan sekatan pergerakan keluar masuk (lockdown) yang singkat untuk menghentikan penyebaran komuniti daripada Covid-19.

“Sehingga kini, Sarawak mempunyai 239 kes dengan sembilan kematian. Kuching ditandakan sebagai zon merah.

“Tambahan lagi, terdapat berita tentang seorang menteri Sarawak yang didapati positif Covid-19.

“Sekarang lebih banyak ahli politik Sarawak kita berada di bawah kuarantin. Malaysia secara keseluruhannya telah mendapat tiga angka kes baharu sejak beberapa hari lalu dengan sejumlah 3,333 terkumpul. Sarawak juga telah mendapat kes dua angka berturut-turut,” katanya.

Soo memberitahu, ini menunjukkan keadaan Covid-19 di negara ini tidak menurun dan akan mencapai puncak.

“Ternyata Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah sejak 18 Mac belum mendapat keputusan yang diinginkan dengan peningkatan dalam kes positif dan kematian. Pengujian dan pengesanan hubungan nampaknya telah gagal dalam keberkesanan untuk menghentikan penyebaran komuniti.

“Para peserta yang beribu-ribu peserta yang menyertai perhimpunan besar pada Februari dan Mac tidak dijejaki dan diuji. Ini adalah bom masa dalam menunggu, kecuali jika mereka dikesan dan diuji,” jelasnya.