Tingkatkan pengeluaran minyak sawit

ALEXANDRA LORNA

BETONG: Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Sarawak (SALCRA) Akan mendapatkan bantuan daripada salah satu daripada syarikat terkemuka kelapa sawit dan perdagangan di negara ini, Sime Darby dalam meningkatkan pengeluaran minyak sawitnya.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah berkata demikian semasa Majlis Pelancaran jerayawara GPS kawasan Bukit Saban di sebuah rumah panjang Rh. Entrie Tabakang di Lempaong Anyut di sini semalam.

Uggah berkata, satu pasukan dari Sime Darby akan datang untuk menyiasat mengapa pihak berkuasa tidak dapat menghasilkan pengeluaran yang diingini yang akan memberikan pulangan yang lebih tinggi iaitu dividen dan bonus bagi pemilik tanah yang mengambil bahagian.

“Saya tahu SALCRA menghadapi masalah. Jadi, saya berharap Sime Darby dapat membantu kita menyelesaikannya dan mencadangkan penyelesaian terbaik untuk faedah semua pemilik tanah yang mengambil bahagian.

“Saya juga berharap semua akan memberikan kerjasama sepenuhnya,” katanya.

SALCRA pada Januari tahun lalu menandatangani MoU dengan Sime Darby dalam rangka kerja kolaborasi untuk mewujudkan kerjasama komersial sinergistik di sepanjang rantaian nilai minyak kelapa sawit.

Kerjasama ini adalah untuk menaikkan piawaian industri minyak sawit Sarawak dari segi kecekapan operasi dan produktiviti melalui amalan agronomi yang terbaik.

Mengenai isu yang sama, beliau berkata pemilik tanah yang tanahnya telah dimasukkan ke dalam projek kelapa sawit SALCRA baru boleh keluar daripadanya.

“Tetapi saya akan menasihati mereka supaya tidak menjual tanah itu untuk mendapatkan keuntungan yang pantas,” ujarnya.

Turut hadir sama ahli parlimen Betong, Datuk Robert Lawson Chuat dan setiausaha politik kepada ketua menteri Dr.Richard Rapu.