Jangan simpan haiwan liar – SFC

NUR AIN OTSMAN

KUCHING: Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC)  menggesa orang ramai supaya tidak menyimpan haiwan liar sebagai haiwan kesayangan.

Perkara ini dimaklumkan kepada SFC bahawa orang ramai telah meninggalkan haiwan peliharaan mereka dalam kandang ketika pulang ke kampung semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ketua Pegawai Eksekutif SFC, Zolkipli Mohamad Aton yang juga Kontroler Hidupan Liar berkata, haiwan liar adalah yang terbaik untuk dibiarkan tidak terganggu.

“Haiwan peliharaan ini mungkin pembawa penyakit zoonotik yang dapat membuat mereka sakit ketika mereka lemah akibat tertekan dan dapat menginfeksi manusia seperti apa yang sekarang kita alami dengan Covid-19, penyakit yang disyaki dipindahkan dari pangolin ke manusia,” katanya dalam satu kenyataan.

Macaque di Sarawak didokumentasikan sebagai monyet pembawa malaria dan penyakit zoonotik lain.

Semalam, pegawai penguatkuasa SFC menyelamatkan seekor monyet yang juga dikenali sebagai ‘Macaca fascicularisis’ yang ditinggalkan kebuluran di Sibu.

Terdahulu, SFC menerima panggilan telefon daripada orang ramai dan mendakwa ada seekor monyet yang ditinggalkan oleh pemilik yang kembali ke kampung kerana penyakit dan meninggalkan monyetnya tanpa pengawasan berikutan perintah sekatan di bawah PKP. 

Monyet yang diselamatkan disimpan di tempat yang selamat.

Macaque adalah spesies yang dilindungi di bawah Ordinan Perlindungan Kehidupan Liar, 1998.

Berdasarkan peraturan tersebut, mana-mana orang yang memburu, membunuh, menangkap, menjual atau memiliki sebarang binatang terlindung adalah melakukan suatu kesalahan dan akan dihadapkan ke penjara satu tahun  dan denda RM10,000.

Orang ramai boleh membuat laporan kepada SFC jika mereka mendapati sesiapa yang menjaga haiwan yang dilindungi.

Mereka mempunyai maklumat tentang aktiviti haram yang sama digesa menelefon talian hotline SFC di 016-8565564/019-8859996 (Kuching), 019-8883561 (Sibu), 019-8223449/019-8332737 (Bintulu) dan 019-8290994/018-9799778 (Miri).